Достатъчна ли е шумо и топлоизолацията?

 

Тази строителна  система дава най-добри показатели в областта на строителството. Именно заради това в повечето развити страни се строят ниско енергийни пасивни къщи. При сглобяемите къщи има няколко стандарта на нискоенергийност. Сглобяемите къщи от дървесина  покриват стандарта на ниско енергийна сграда. Такава сграда се нуждае от 30 до 70 kWh /м2  за отопление или охлаждане за година. Което е равно на 3 до 7 литра течно гориво или 3-7 м3 природен газ, съобразно европейският климат.


Именно поради тази причина така наречените 3 литрови къщи са сгради с по-висока категория нискоенергийност. Климатизацията на такава сграда за година е равна на по-малко от 30 kWh за 1м2 жилищна площ. При такива сгради прозорците трябва да бъдат от дърво или пластмаса със стъклопакет от 3 слоя. Такива къщи масово се строят със сглобяеми елементи с дървена носеща конструкция.

Пасивната къща е най-високия клас ниско енергийни сгради. Разходите на енергия в една пасивна къща за поддържане на микроклимата са под 40 kWh /м2 жилищна площ на година. Като не е нужно да се внася допълнително енергия ,а се осигурява  от енергията отделяна при обитаването на жилището (осветление, човешка топлина, къпане и от всички домакински уреди  отделящи топлина) и от акумулиране на слънчевата енергия (добро изложение,соларни инсталации). Отделяната топлоенергия в дома се улавя от специална филтрираща система с термопомпи, съхранява се и се ползва само при нужда. За функционирането е експлоатацията на такива къщи се изграждат специални компютърни програми и системи.  У нас това изглежда недостижимо, но това е бъдещето.

Задавали ли сте си въпроса – защо тези къщи не могат да бъдат  построени по традиционния начин?

Отговорът е: Коефициентът на изолация на външните стени  трябва да е под 0,2 W (м2) за ниско енергийните къщи, а за пасивните 0,15 W (м2). За постигане на нужните параметри  дебелината на стена направена от :

-   многослоен панел с  дървена носеща конструкция достига до 23 см.

-   Бетонна стена измазана от двете страни над 10 м (практически невъзможно)

-   Тухлена стена измазана от двете страни – трябва да е дебела около 150 см

-   Стена от Ytong (порест бетон) - 1 м

-   Стена от плътно дърво – 70 см

 

При монолитното строителство се добавят допълнителна външна изолация за подобряване на изолационните способности на сградата, но премахването на всеки термо мост на практика е невъзможно. След убеждението  на клиента, че този тип строителство е без конкуренция в изолационните си качества, той иска да разбере дали останалите параметри на този тип постройки отговарят  на изискванията и дали могат да бъдат сравнени с масивните. 

 

Виж картата

Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите

Научете повече за:

 
Цени на едноетажни къщи

  Цени на двуетажни къщи


 
Каталог

 
Защо са екологични?

Или изпратете
запитване

Работно време:

от Понеделник до Неделя
след предварително уговорена среща
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

 

Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
София, ж.к. Люлин
бул. "Дж. Неру" №28

"Силвър център"
етаж 2, офис 98

моб.: 0887 69 51 69  Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
Design by Creative Ideas